Formule de lapte – avantaje si dezavantaje

Formule de lapte – avantaje si dezavantaje

Laptele de mama este considerat alimentul ideal pentru hranirea sugarului in primele 6 luni de viata.El asigura principiile nutritive necesare varstei si este un adevarat influx de imunitate furnizand anticorpi ce protejeaza sugarul de numeroase afectiuni. Acest “standard de aur” in alimentatia sugarului, care il reprezinta laptele matern a fost copiat in realizarea unor formule de lapte folosite atunci cand sugarul nu poate fi alaptat. Desi aprox 80% dintre nou nascuti sunt alimentati la san, numarul acestora scade vertiginos dupa 6 luni.

Alimentatia artificiala indicata nou nascutilor si sugarilor ce nu pot beneficia de laptele matern a facut progrese semnificative in ultimul secol. Compozitia formulelor de lapte este adusa tot ma aproape de cea a laptelui matern “ standardul de aur “ in alimentatia sugarilor. Un numar din ce in ce mai mare de copii sunt alimentati cu ajutorul acestor formule de lapte . Relatia afectiva dintre mama si copil exista si in cazul hranirii cu biberonul.In timpul mesei ei se examineaza reciproc, isi vorbesc, si cu timpul sugarul manifesta o reactie de inviorare la vederea biberonului.

Este bine de stiut ca formulele de lapte sunt supuse celor mai stricte norme de evaluare si control si deasemenea trebuie sa corespunda standardelor impuse de organizatii mondiale ( ex. ESPGHAN )

Formulele de lapte se impart in: formule de start si formule de continuare. Varsta de la care se pot da sugarilor este inscrisa pe ambalaj iar perioada administrarii este pe toata durata hranirii cu biberonul.

Ex:  Humana 2 – minim 6 luni

Humana 3 –  minim 8 luni

Ele au ca punct de plecare laptele de vaca dar acesta este prelucrat in asa fel incat sa se apropie cat mai mult de laptele matern. Este imbogatit cu elemente nutritive necesare cresterii si dezvoltarii copilului, in % asemanator cu cel existent in laptele de mama si in limitele admise de normele internationale. Mineralele care se gasesc in procent mare in laptele de vaca si care ar putea dauna organismului imatur al copilului ( ex. sodiul) sunt scazute in concentratie.

Pentru ca digestia copilului este foarte importanta au fost adaugate in formulele de lapte probiotice sau prebiotice.

Prebioticele sunt oligozaharide prezente si in laptele matern si  sunt mai stabile decat probioticele. Sunt nedigerabile si actioneaza delicat asupra intestinului favorizand dezvoltarea unei flore intestinale similare cu a sugarilor alaptati. Ele imbunatatesc tranzitul intestinal, avand o influenta pozitiva asupra scaunelor bebelusului. Acestea devin mai moi si mai frecvente, similare cu ale sugarilor alaptati la san. In plus au efect de stimularea imunitatii si previn invazia bacteriilor nocive asupra intestinului.

Ex. de formule de lapte cu prebiotice: Humana 2 si Humana 3

Este bine de folosit aceste formule de lapte pana la 12 luni, minim.

Laptele de vaca nu este acceptat in alimentatia copilului sub 1 an. Conform ultimelor descoperiri stiintifice in domeniu, laptele de vaca poate fi introdus abia dupa 3 ani pentru a preintampina efectele nocive ale lui in viata micutilor (ex. intensificarea alergiilor dermatologice, respiratorii sau digestive).

Calitatea formulelor de lapte Humana 2 si Humana 3 face ca sugarii alimentati articial sa nu fie diferiti din punct de vedere al dezvoltarii neuropsihice, motorii si nici ca scor ponderal de cei care sunt alimentati cu lapte de mama!

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: